Drepturile locatarilor și reabilitarea subsolurilor de bloc

folder_openReabilitări subsoluri
commentNiciun comentariu

Subsolul …. grija tuturor proprietarilor care locuiesc în bloc.

  • Înainte de toate dorim să punctăm faptul că noi suntem cetățenii unui Stat de drept, ceea ce înseamnă că toți cetățenii acestei țări se ghidează și se supun legilor țării. În cazul în care locuim la bloc trebuie să știm despre Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.
  • Primul pas este acela că orice grup de oameni care locuiesc într-o clădire de locuințe colective, blocuri trebuie să se organizeze juridic într-o Asociație de Proprietari. Este suficient ca jumătate plus unu dintre proprietari să semeneze actul prin care se constituie asociația (statutul asociației, care este foarte important și care se schimbă greu odată ce a fost redactat și înregistrat la Judecătoria dn circumscripția teritorială aferentă Asociației), dar în urma înființării ei toți proprietarii și locatarii (chiriașii) se supun hotărârilor luate de către Comitetul Asociației de Proprietari.
  • Dacă există o problemă, spre exemplu cu subsolul, unul dintre proprietari, care este direct afectat, poate cere convocarea unei ședințe. Acest lucru se face în scris, ca să existe dovezi, și această cerere trebuie înregistrată în evidența pe care o țin Președintele de bloc și Administratorul blocului.
  • Nu există ca o problemă legată de subsol, terasă, casa scărilor, lift etc. să nu se rezolve pentru că nu dorește cineva. Ele sunt considerate bunuri comune și intră exclusiv în atribuția Asociației de Proprietari.
  • Conform Art. 16. – (1) din Legea nr.230 – Proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura intervenţiilor se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri.
  •  Primăria nu intervine în problemele ce țin de reparațiile și întreținerea unui bloc, decât în măsura în care trebuie să dea avize sau autorizație de construire.
  • Cert este că Asociația de Proprietari are libertatea de-a decide forma prin care face lucrările de reparații și de întreținere (dacă organizează sau nu concurs de oferte, dacă face selecția constructorilor pe baza recomandărilor etc), dar este obligată să le facă, adică toți trebuie să contribuie pentru plata diverselor servicii. De asemenea, orice proprietari poate cere în scris evidența plăților și cheltuielilor dintr-o asociație, adică poate cere să fie informat despre sumele adunate la comun și cum sunt ele repartizate.

Dorim să punctăm în final faptul că subsolurile și terasele degradate, la fel ca și fațadele clădirilor îi afectează pe toți proprietarii. Spre exemplu, infiltrațiile de la subsol sunt vizibile la parter, dar prin pereți umezeala se infiltrează până la ultimul etaj. Problema este că această umezeală ajunge la ultimul etaj, dar nu se vede, ci macină exact ceea ce contează mai mult: structura de rezistență a blocului, respectiv ruginește armătură de fier din beton. De asemenea, un subsol inundat afectează fundația clădirii, ceea ce face ca la un cutremur clădirea să prezinte un risc foarte ridicat de a se prăbuși. Aceste degradări, pornind de la terasă în jos, sunt la fel de nocive pentru toți locatarii, chiar dacă la unele etaje nu se vede, asta nu înseamnă că nu sunt afectate zidurile.

În speranța că ți-au fost utile aceste informații, îți reamintim că ne poți contacta pentru orice alte nelămuriri!

Cere ofertă

Cere o ofertă personalizată

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed